Monday 2 March 2009
Vasaloppet 2009

Så var det äntligen avklarat, dessa nio mil mellan Sälen och Mora, på skidor, alltid första helgen i mars. Jag måste erkänna att jag aldrig haft något vidare stort intresse för att skida på längden. När skolan hade friluftsdag hängde jag gärna i snowboardbacken och njöt av farten istället för att vara i längdspåret och snyta sig. I år fick jag för mig att försöka på Vasaloppet, trots att tiden inte riktigt har räckt till att träna fullt ut stod jag trots allt i Berga by igår morse och väntade på starten tillsammans med 15.000 rejält tävlingssugna skidåkare. Jag visste att det skulle bli tufft särskilt eftersom jag inte hade mycket mer än tio mil i benen innan loppet.

Mitt mål var att ta mig i mål och min strategi var att ta det lugnt och fint i början. Redan i den första uppförsbacken, som för övrigt är den jobbigaste delen på hela sträckan, blev det hetsigt och tufft. Helt plötsligt trängs 15.000 skidåkare och i mitt led fanns det mer än en som skulle förbi alla och först upp trots att ledarna redan var kilometer därifrån. Det är kul att så hur många stressar upp sig, vrålar och svär. Stavar går av och ytterligare några svordomar hörs i kaoset. Chansen att de skall vinna årets lopp måste ju ändå vara obefintlig, men alla är vi olika med olika mål och ideer. Att det är en enorm upplevelse som slår mycket det kan jag intyga. Det är en folkfest utan dess like. Bussarna lämnar Mora runt 4.30 på morgonen. De tar oss till Sälen och Berga by. Efter det är det uppvärmning och sen går starten. Den sega uppförsbacken i starten släpper efter två kilometer och sedan är det bara 88 kvar. Efter varje avverkad kilometer så finns det skyltar som räknar ner, 88-87-86 osv. Det tar hårt på psyket att veta när man kört 45km att det återstår lika mycket innan målgången i Mora.

Efter nio timmar var jag i mål och nöjd att ha genomfört ett skidlopp i denna klass och längd. Jag kan intyga att detta är en utmaning för alla som gillar att göra något tokigt, annorlunda och långt. Nästa stop får bli New York maraton.

Segraren i årets lopp, Daniel Tynell, tog sig i mål på 4.10.55

Seb