Monday 11 April 2005
Pole x 2 och pallplats på Donington

Nu är jag hemma i Mora igen efter helgens BTCC race på klassiska Donington Park i England. Efter två pole positions, en tredje plats och en fjärde har årets säsong hoppat igång långt bättre än vad jag kunde hoppas på.

Testerna började lite smått på torsdagen och eftersom vi varken har haft några officiella eller andra tester med Renault bilen på Donington så visste jag inte alls hur det skulle gå tidsmässigt.

Det började bra med andra snabbaste tid på torsdagen och med mera förbättringar kvar att göra kändes det lugnt och fint på fredagens vilodag. Mycket dekaljobb, glass och vatten blev det på fredagen.

Pirret som jag alltid brukar få infann sig på lördagen. Hur ska det gå i nya klassen, hur ska jag kvala och hur skall jag göra för att utnyttja däcken bäst? Hade ju ingen riktig aning eftersom allt är nytt. Toaletterna och banområdet kände jag igen från förra året i alla fall. Ett problem mindre. Nu var det bara att gå ut och se vad som hände. Första kvalet bestämmer startordning i race 1 och kval nummer 2 för race 2.

Efter tjugo minuter i kval 1 föll målflaggan och i depån stod teamet och såg ganska nöjda ut. Tänkte att det kanske gick bra ändå. När jag kom ännu närmare mekanikern såg han ännu gladare ut än när jag bjuder på svensk paradis choklad. Det visade sig att jag tagit pole i mitt första Renault kval någonsin och min mekaniker och ingenjör var nog lika glad och lycklig som jag själv! Det var tätt, men jag hade pole och tätt ska det ju vara när 27 bilar slåss om tiden.

Om jag själv var chockad efter att fått beskedet i första kvalet kom andra kvalet också som en skön överraskning. Jag hade kört till mig pole platsen till race 2 också.

Innan vi går vidare vill jag bara tacka teamet för ett enormt jobb på kvalet. Försäsongstesterna har varit bra och att kunna fortsätta jobba hårt under första race helgen har grabbarna visat att de kan. Tack!

Dags för race 1. När vi rullat fram bilen kom jag att tänka på att jag aldrig ens har provstartat bilen mer än att åka ut från garaget. Min ingenjör sa något i den här stilen: -Jag har inte velat testa starter med Dig. Antingen så känner Du det i kroppen eller så får vi börja jobba på det. Tack okej visst. Bra början. När grönflaggsvarvet hoppade igång gjorde jag någon form av provstart och det kändes bra. Jag hade fått ett ungefärligt varvtal att komma ihåg.

Starten gick och jag kom iväg bra. Fick någon billängd ner till första kurvan och jag kom igenom där utan problem. Efter något varv blev jag hårt uppvaktad av tvåan och jag kände mig inte säker på hur mycket det gick att pusha bilen på kalla däck. Jag var osäker helt enkelt. Han kom förbi och drog upp en lucka. Jag låg länge som ohotad tvåa och i mitten av racet började jag komma igång och luckan fram till ledaren körde jag in. Under tiden satt jag snabbaste varv och de fick jag poäng för. När de återstod 4-5 varv kvar låg jag precis bakom honom och jag kunde börja stressa. Han stängde lite och trean var genast ikapp. Plötsligt var vi tre som slogs om segern. Jag provade på ett omkörningsförsök, men lämnade istället dörren öppen för trean som slank förbi.

Shit happens och jag får lära mig att stänga dörren bättre och hårdare. Vi gick i mål som ett pärlband och jag hade fått min första pallplats i mitt första Renault race. Kul att teamets hårda jobb höll i mål och att vi var snabbast på banan.

I race två blev det karambolage i första kurvan och jag kom alldeles för långt ut i utgången och halkade ner på sjätte plats. Fick lite problem med kopplingen i race 1 och i race 2 visade det sig vara värre en jag trodde. Hursomhelst är det inget jag skyller på utan jag kom i mål som fyra med mera viktiga poäng i bagaget. Killen som vann första race var efter mig i andra och han som vann andra racet var efter mig i första så, så tätt är det.

Premiären gick bättre i år än förra torts allt nytt. Nu står jag på två sköna ben och bilen i mål i båda racen. Jag har en mängd nya lärdomar med mig hem och mycket kan bli bättre. Det är en lång säsong och nu är premiären i alla fall avklarad med gott resultat!

Vill tacka teamet för en fantastisk premiär i ny klass.

Vill även passa på att be mina partners ta en titt på Er bil. Så ser racern ut i år och Ni hittar den under "Bilder".

Mvh: Sebastian Hohenthal

P.S. Har Ni vägarna förbi Mora kolla gärna in Mora.se och se vad som finns att göra här hemma. Ett annat litet tips är att besöka Målkullans restaurang och logi där Ni hittar god mat och bra övernattning. D.S.
top    #1025
top    #1024
top    #1023
top    #1022
top    #1021